Monday, June 28, 2010

Ελληνική πρωτοτυπία η επιβολή αγγελιόσημου στο internet

4 comments
Την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010 ανακοινώθηκε, επίσημα πια, η επιβολή ενός νέου φόρου στις διαδικτυακές διαφημίσεις σύμφωνα με το άρθρο 68 του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, όπως δημοσιεύθηκε στο Βήμα την ίδια ημέρα (βλ. αντίστοιχο άρθρο).
«Διαφημίσεις ή με πληρωμή δημοσιεύματα που προβάλλονται ή καταχωρούνται στην ηλεκτρονική σελίδα ή πύλη του Διαδικτύου που διατηρούν οι αναφερόμενες στην προηγούμενη παράγραφο επιχειρήσεις, υπόκεινται στην επιβάρυνση αγγελιοσήμου, στο ίδιο ποσοστό που προβλέπεται κάθε φορά για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, το οποίο κατανέμεται στους φορείς και κατά την ίδια αναλογία...»

Το άρθρο αυτό σηματοδοτεί την επέκταση του αγγελιοσήμου (21,5% - όπως στους τηλεοπτικούς σταθμούς) και στο Internet, ενώ παράλληλα κατοχυρώνει την ασφάλιση συντακτών ηλεκτρονικών εφημερίδων (sites, portals) στο ΤΣΠΕΑΘ.

Σημείο προσοχής στην απόφαση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι η επιβολή του αγγελιόσημου στο internet επιβαρύνει του διαφημιζόμενους και όχι τους διαφημιστές ή τις εταιρείες που υπάρχουν από πίσω. Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος ο διαφημιζόμενος θα πλήρωνε ένα x ποσό για να διαφημιστεί σε ένα portal, τώρα θα πληρώνει 21% παραπάνω για την ίδια υπηρεσία που σ' ένα ξένο site θα πληρώσει x.

Εμείς ως Nelios, αλλά κι εγώ προσωπικά ως Αλίσια, αναρωτιόμαστε πώς θα πείσεις ένα κοινό που τον τελευταίο χρόνο έχει αρχίσει να κατανοεί τα οφέλη του διαδικτύου και επενδύει σε αυτό στηριζόμενο στην επιστροφή της επένδυσης που εξασφαλίζει (Return on Investment), να δώσει παραπάνω χρήματα για την online διαφήμιση του χωρίς ουσιαστικά να έχει κάτι να κερδίσει. Και, μάλιστα, όταν αυτή η διάταξη πρόκειται να εφαρμοσθεί μόνο στην Ελλάδα (!).

Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να εφαρμόσεις μια τέτοια διάταξη μόνο στον ελλαδικό χώρο, τη στιγμή που ξένα sites (π.χ. MSN) θα μπορούν να παρέχουν στους διαφημιζόμενους υπηρεσίες με τιμές χωρίς αγγελιόσημο. Και, φυσικά, μέσα από τη ρύθμιση αυτή, η διαφήμιση μέσω Google Adwords φαντάζει ως η πιο συμφέρουσα συγκριτικά με άλλες μεθόδους διαφήμισης, για τα νέα ελληνικά δεδομένα.

Μια ακόμα παρατήρηση για την επιβολή του αγγελιόσημου και στο internet αποτελεί η διαπίστωση ότι, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει μέριμνα για τις ιδιαιτερότητες του μέσου (internet) και «έτσι πάμε τυφλά να εφαρμόσουμε κάτι που ήδη εφαρμόζεται στην τηλεόραση (broadcast medium), διατηρώντας μάλιστα τις ίδιες αναλογίες, και στο διαδίκτυο», όπως επισημαίνει ο χρήστης escape στο άρθρο του εδώ.

Η απάντηση από το IAB Hellas (Interactive Advertising Bureau Hellas) ήταν άμεση, ενώ αναλυτικά η γνωμοδότηση του δικηγόρου (συνταγματολόγου) και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κρεμαλή βρίσκεται σε pdf μορφή εδώ.

Τέλος, μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του θέματος εφ' όλης της ύλης μπορείτε να διαβάσετε εδώ (της Βιβής Κωτούλα), αλλά και στο άρθρο του Θανάση Μαυρίδη εδώ.

4 comments:

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Keyser Söze, Nelios.com. Nelios.com said: New Blog Post: Ελληνική πρωτοτυπία η επιβολή αγγελιόσημου στο internet http://goo.gl/fb/Pa7nf #webnews #emarketing [...]

    ReplyDelete
  2. Άλλη μια άποψη ότι δε στέκει η επιβολή αγγελιόσημου και στο internet μπορείτε να διαβάσετε [a href="http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=40435148"]εδώ[/a].

    ReplyDelete
  3. Τελικά αποσύρθηκε η σχετική πρόταση από το νομοσχέδιο μετά και την παρέμβαση των IAB Europe (http://www.iab.gr/gr/news/lists/news-item/?cid=...) και ΕΔΕΕ (http://www.iab.gr/gr/news/lists/news-item/?cid=...)

    ReplyDelete