Wednesday, June 9, 2010

Η πραγματική ουσία της μελέτης σε βάθος των στατιστικών ενός website

1 comment
StatisticsΣε αυτό το post θα εξηγήσω γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εγκατεστημένο στο website μας μηχανισμό ο οποίος θα καταγράφει πότε ένας επισκέπτης ολοκληρώνει μία ενέργεια που έχει κάποιο νόημα στο website μας (διαδικασία αγοράς, εγγραφής, φόρμας επικοινωνίας, κτλ.)

Το συγκεκριμένο post είναι χρήσιμο για κάθε επιχείρηση που διαθέτει website και θα ήθελε να είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα την απόδοση του website της.

Στις μέρες μας, λίγο πολύ, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ένα website όπου παρουσιάζουν τη δουλειά τους και τις υπηρεσίες που παρέχουν. Το website είτε έχει στόχο την άμεση πώληση είτε χρησιμοποιείται για λόγους απλά παρουσίασης της επιχείρησης μπορεί να μας δώσει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πλοηγούνται μέσα σε αυτό οι επισκέπτες μας.

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί ένας μηχανισμός ο οποίος να καταγράφει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις επισκέψεις που έχουμε. Λίγα είναι τα websites που διαθέτουν τέτοιους μηχανισμούς αν και υπάρχουν πολύ καλά δωρεάν εργαλεία που το κάνουν αυτό (Google Analytics) και μάλιστα πολύ ικανοποιητικά.

Δυστυχώς όμως ακόμα και αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Αυτό που έχει πραγματικά πολύ μεγάλη σημασία είναι να ξέρουμε ακριβώς τη συμπεριφορά των επισκεπτών μας πριν φτάσουν σε κάποια επιθυμητή ενέργεια μέσα στο website μας. Όταν λέω επιθυμητή ενέργεια (Goal) εννοώ είτε την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πώλησης, είτε τη συμπλήρωση της φόρμας επικοινωνίας μας, είτε την εγραφή ενός νέου μέλους και γενικά ό,τι έχει νόημα να καταγράψουμε ώστε να βγάλουμε κάποια πολύτιμα συμπεράσματα.

Πηγαίνοντας ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά, μας ενδιαφέρει να ξέρουμε αυτοί που έφτασαν στο Goal να ξέρουμε από πού ήρθαν (πηγή) στο website μας. Δηλαδή είναι απολύτως σημαντικό να ξέρουμε μία διαφήμιση που κάναμε στο In.gr, ή στο Google ή σε οποιοδήποτε άλλο website, πόσες πωλήσεις μας έφερε η κάθε πηγή ξεχωριστά ώστε να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την επιστροφή της επένδυσης (ROI) που έχουμε και εάν θα πληρώσουμε ξανά διαφήμιση σε καθένα από αυτά!!

Ένας εξαιρετικός τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Google Analytics, η οποία είναι δωρεάν και έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για όσα περιέγραψα παραπάνω. Δημιουργούμε λοιπόν στο σύστημα την ένοια του Goal (σε επόμενο post θα παρουσιάσω tips για αποτελεσματική οργάνωση των Goals). Από τη στιγμή που έχουμε ορίσει τα Goals μπορούμε να έχουμε διαθέσιμες εξαιρετικές πληροφορίες για το website μας, όπως:

  • Πόσοι από τους επισκέπτες μου φτάνουν τελικά στο Goal?

  • Ποιες μέρες έχω τα περισσότερα goals?

  • Ποιες ώρες έχω τα περισσότερα goals?

  • Από ποια κανάλια διαφήμισης έχω τα περισσότερα Goals και πόσα?

  • Ποιες λέξεις κλειδιά μου φέρνουν τα περισσότερα goals?

  • Από ποιες περιοχές (γεωγραφικά) έχω τα περισσότερα goals?

  • Πόσοι φτάνουν στο τελικό βήμα του goal και τελικά εγκαταλείπουν? Μήπως υπάρχουν λάθη στις επεξηγήσεις που δίνουμε στο τελευταίο βήμα?


Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές για ένα website. Ως σύμβουλοι διαδικτύου και εμείς στη Nelios.com αλλά και οι περισσότεροι συνάδελφοί μας στον κλάδο, έχοντας στη διάθεσή μας όλα αυτά τα στοιχεία είμαστε σε θέση να κατευθύνουμε τους πελάτες μας και να προτείνουμε λύσεις και δράσεις για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των goals των πελατών μας.

Παραδείγματα:

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε πόσες επισκέψεις έχει κάποιο website σε μία ορισμένη χρονική περίοδο αναφοράς (π.χ. τις προηγούμενες 2 ημέρες) από διάφορα websites στα οποία διαφημίζεται. Επίσης, βλέπουμε ότι έχει οριστεί 1 goal το οποίο είναι η συμπλήρωση της αγγλικής φόρμας επικοινωνίας.

Στην 1η στήλη του πίνακα βλέπουμε τις πηγές επισκεπτών, στη 2η στήλη βλέπουμε τις επισκέψεις που μας έχει δώσει η κάθε πηγή και στην 3η στήλη βλέπουμε πόσες από αυτές έφτασαν στην επίτευξη του στόχου (συμπλήρωσαν τη φόρμα επικοινωνίας). Αυτός ο πίνακας σε συνδυασμό με τα λεφτά που πλήρωσε η επιχείρηση για να διαφημιστεί σε αυτά τα websites, βοηθούν στο να αποφασίσουμε σε ποιά websites αξίζει να δώσουμε περισσότερα και ποιά πρέπει να διακόψουμε.

[caption id="" align="aligncenter" width="521" caption="Analytics report"]Analytics Report[/caption]

Η 4η στήλη χρησιμοποιείται ως άθροισμα της απόδοσης που έχουμε από κάθε πηγή σε περίπτωση που είχαμε ορίσει περισσότερα του ενός Goal για το website.

Παρόμοια αποτελέσματα βλέπουμε παρακάτω και στην επόμενη εικόνα η οποία μας δείχνει τα goals σε σχέση με τις χώρες από τις οποίες προήλθαν οι επισκέψεις μας.
Analytics report

Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια reports που μπορείτε να έχετε δωρεάν διαθέσιμα μόνο και μόνο με μία απλή ενέργεια, την ενεργοποίηση της ένοιας του goal. Αυτές ακριβώς οι αναφορές είναι που καθιστούν το internet ως απολύτως μετρήσιμο έναντι οποιουδήποτε άλλου διαφημιστικού μέσου.


Εάν, λοιπόν, δεν έχετε στο website σας εγκατεστημένο ένα τέτοιο σύστημα, ζητήστε σήμερα από τον webmaster σας να σας το εγκαταστήσει. Όλες αυτές οι πληροφορίες αποτελούν κεφάλαιο για την επιχείρησή σας. Με όποια εταιρεία web και να συνεργαστείτε στο μέλλον έχοντας αυτές τις πληροφορίες στη διάθεσή της, σίγουρα θα είναι σε θέση να σας προτείνει πολύ καλύτερες λύσεις.1 comment:

  1. [...] θα τα κάνετε όλα αυτά? Βρείτε τη συνέχεια του άρθρου βρίσκετε στο Official Blog της ... [...]

    ReplyDelete