Tuesday, March 22, 2011

Απομυθοποίηση: ο κανόνας των 3 κλικ στο σχεδιασμό ιστοσελίδων

2 comments
Ψάχνοντας την πληροφορία που θες σε μια ιστοσελίδα, πόσα κλικ διατίθεσαι να κάνεις; Κατά πόσο ο αριθμός των κλικ στην πλοήγηση του χρήστη επηρεάζει την εμπειρία χρήστη (UX: User Experience) και με ποιόν τρόπο;

Ένας από τους πιο γνωστούς κανόνες στη σχεδίαση ιστοσελίδων (web design) είναι ο κανόνας των 3 κλικ (three-click rule), ο οποίος έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στη διαδικτυακή κοινότητα.

Ο κανόνας των 3 κλικ
Ο χρήστης μιας ιστοσελίδας πρέπει να είναι σε θέση να προσπελάσει οποιαδήποτε πληροφορία χωρίς να κάνει περισσότερα από 3 κλικ.

Ο κανόνας αυτός βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι χρήστες μιας ιστοσελίδας απογοητεύονται και συχνά εγκαταλείπουν την ιστοσελίδα αν δε μπορέσουν να βρουν την πληροφορία που ψάχνουν μέσα σε 3 κλικ.

Είναι όμως αυτό αλήθεια;

Απομυθοποίηση

Μελέτες ευχρηστίας και δοκιμές με πραγματικούς χρήστες αμφισβητούν τον κανόνα των 3 κλικ. Αντίθετα με αυτό που ήταν (σχεδόν) κοινώς αποδεκτό, οι χρήστες δεν εγκαταλείπουν μια ιστοσελίδα αν δε βρουν αυτό που ψάχνουν στα 3 πρώτα κλικ. Για την ακρίβεια, ο αριθμός των κλικ δεν επηρεάζει καν την ικανοποίηση των χρηστών, ούτε το βαθμό επιτυχίας εύρεσης της πληροφορίας που ψάχνουν.

Τα λιγότερα κλικ δεν κάνουν τους χρήστες χαρούμενους και δε νοούνται απαραίτητα ως ταχύτερος τρόπος να βρει ο χρήστης την πληροφορία που θέλει.

Για παράδειγμα, ο κανόνας των 3 κλικ οδηγεί πολύ συχνά σε ιστοσελίδες με την παρακάτω δομή:

[caption id="" align="aligncenter" width="532" caption="Φωτό από grundyhome.com"][/caption]


Ευχρηστία πλοήγησης και εμπειρία χρήστη

Αυτό που πραγματικά μετράει είναι η ευκολία πλοήγησης (ευχρηστία | usability), η συνεχής ροή της πληροφορίας κατά την πλοήγηση του χρήστη. Αν δεν κάνεις το χρήστη να σκεφτεί τα κλικ, δε θα τον πειράξουν μερικά κλικ παραπάνω.

Αν, οπωσδήποτε, πρέπει να καταλήξουμε σε έναν κανόνα αυτός μπορεί κάλλιστα να είναι ο εξής:
Κάθε κλικ ή αλληλεπίδραση πρέπει να πηγαίνει το χρήστη ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο του, ενώ παράλληλα να αποκλείει όσο το δυνατόν περισσότερη - άσχετη με το θέμα - πληροφορία.

Έχοντας αναφερθεί στα παραπάνω, η σχεδίαση μιας εύχρηστης ιστοσελίδας έγκειται στις γνώσεις και στην εμπειρία του σχεδιαστή και των συνεργατών του.

Εμείς, στη Nelios.com, επιλέξαμε τη χρήση mega menu, μέσω του οποίου ο χρήστης απέχει ένα κλικ από όλες τις σελίδες. Μετακινώντας το ποντίκι πάνω σε κάθε μια από τις 6 βασικές κατηγορίες εμφανίζονται σε ένα πλαίσιο όλες οι υποκατηγορίες. Τα mega menus, σε συνδυασμό με τη σωστή αρχιτεκτονική της πληροφορίας (σωστή κατηγοριοποίηση) αποτελούν ένα χαρακτηριστικό που επηρεάζει θετικά την ευχρηστία πλοήγησης και ενώ ακολουθεί τον κανόνα των 3 κλικ, δίνει περισσότερη βαρύτητα στην εύκολη πλοήγηση.

Εσείς, τί πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθείται; Συμφωνείτε με την ισχύ του κανόνα ή θεωρείτε πως πρόκειται για μύθο; Πώς συμπεριφέρεστε σα χρήστες; Τί επιλογές κάνετε στο σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας;

Θα χαρούμε πολύ να συζητήσουμε τις δικές σας απόψεις ή τυχόν προβληματισμούς πάνω στο θέμα...
Για θέματα ευχρηστίας και για να ενημερώνεστε πρώτοι:
- διαβάστε τί περιλαμβάνει η ανάλυση ευχρηστίας που αναλαμβάνουμε για εσάς,
- διαβάστε τα τελευταία νέα μας στην ενότητα Νέα και Εκδηλώσεις,

- βρείτε μας στη σελίδα της Nelios.com στο Facebook,
- ακολουθήστε τη Nelios.com στο Linkedin,
- ακολουθήστε μας στο @Νelios,
- εγγραφείτε στο RSS feed του blog μας.


2 comments:

 1. Και οι δύο απόψεις σωστές μου φαίνονται. Τώρα αν συνδυάζονται ακόμα καλύτερα. Θέλω να πω πως σίγουρα δεν με πειράζει αν κάνω μερικά κλικ παραπάνω αν δεν βγαίνω σε άσχετες σελίδες, αλλά αν τα κλικ είναι μέχρι 3 .. ενθουσιάζομαι!!

  ReplyDelete
 2. Ε, ναι, σίγουρα! Αυτό που θέλω να πω όμως είναι πως δεν πρέπει να στεκόμαστε εκεί - δεν είναι αυτός ο στόχος μας και δε μετριέται με αριθμό κλικ.

  Ο κανόνας των 3 κλικ ειπώθηκε σε μια εποχή που η πλοήγηση στις ιστοσελίδες ήταν σε τελείως διαφορετικό επίπεδο, όπως και η εμπειρία των χρηστών.

  Σήμερα, αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι κάθε κλικ του χρήστη, να τον οδηγεί ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση της πληροφορίας που επιθυμεί.

  Αν αυτό μπορεί να γίνει και με 1 βήμα, καλώς, μόνο που σε αυτήν την περίπτωση η μετάβαση από την homepage στη σελίδα που περιέχει την πληροφορία μπορεί να έχει νοηματικό κενό. Ή εναλλακτικά να δημιουργούνται ιστοσελίδες με flat αρχιτεκτονική (όπως στη φωτό που παρέθεσα).

  ReplyDelete