Friday, March 11, 2011

Google Art Project και Art.sy: Η Τέχνη προσβάσιμη στο Διαδίκτυο

Leave a Comment
Ένα μήνα πριν, η Google έθεσε online το Google Art Project, κάνοντας ένα βήμα προς τη χρήση του Διαδικτύου για θέματα που αφορούν την Τέχνη. Εδώ και λίγες μέρες, έχει δημιουργηθεί buzz γύρω από το Art.sy, ένα (κοινωνικό) δίκτυο για τα έργα τέχνης και τους καλλιτέχνες τους.

Το παρόν άρθρο απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με την Τέχνη, αλλά και σε όσους παραμένουν λάτρεις ή θαυμαστές της.

Σταδιακά, παρατηρούμε πως η σπουδαιότητα της Τεχνολογίας και του Διαδικτύου στον τομέα αυτό και οι τρόποι με τους οποίους κάποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρονται με τη χρήση του, αρχίζουν να διαφαίνονται ακόμα πιο έντονα.

Google Art Project

Το Google Art Project αποτελεί τον τρόπο που διάλεξε η Google να συμβάλλει στη διάδοση των έργων τέχνης και της αντίστοιχης κουλτούρας, ενώ φαίνεται πως επένδυσε αρκετό χρόνο και μεγάλο κεφάλαιο για το σκοπό αυτό.

Εν αρχή είναι η ψηφιοποίηση

Εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση έργων τέχνης με κύριο στόχο τη διατήρηση και διάδοσή τους, ενώ σε δεύτερο επίπεδο η ψηφιοποίηση ικανοποιεί ανάγκες έρευνας και μελέτης.

Παράλληλα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την ανάπτυξη του χώρου της εικονικής πραγματικότητας, παρουσιάστηκε μεγάλο ενδιαφέρον για τα εικονικά περιβάλλοντα.

Χρήση Street View

Η Google - χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Street View - ψηφιοποίησε 17 από τα καλύτερα μουσεία στον κόσμο και δημιούργησε εικονικές απεικονίσεις καταπληκτικής λεπτομέρειας μέσα στις οποίες μπορεί να περιηγηθεί κάποιος μέσα από την ιστοσελίδα του project ή και μέσω Google Maps.

Χαρακτηριστικά υψηλής ανάλυσης

Κάθε ένα από τα 17 κορυφαία μουσεία επέλεξε ένα έργο για να ψηφιοποιηθεί κάνοντας χρήση τεχνολογίας gigapixel. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει πως 17 από τα έργα που ψηφιοποιήθηκαν έχουν 7 δισεκατομμύρια pixels ανάλυση.

Τα δικαιώματα παραμένουν στα μουσεία, ενώ μετά από απαίτησή τους ορισμένα σημεία πάνω στα έργα παραμένουν επίτηδες θολά λόγω διατήρησης copyright.

Πληροφορίες και social share

Για κάθε έργο που συναντάει ο χρήστης κατά την περιήγησή του παρέχονται σημαντικές πληροφορίες και βίντεο.

Ενδιαφέρον αποτελεί το ότι οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους συλλογή και να τη μοιραστούν με φίλους τους.

Art.sy

Το Art.sy αποτελεί ένα νέο τρόπο διάδοσης έργων τέχνης. Προς το παρόν λειτουργεί με beta testers, ενώ το επίσημο launch θα γίνει μέσα στην Άνοιξη του 2011 (σύντομα δλδ).

Ανακάλυψε

Μέσω του Art.sy μπορεί ο χρήστης να ανακαλύψει έργα τέχνης που βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και να βρει καλλιτέχνες - από πασίγνωστους εικαστικούς μέχρι ερασιτέχνες στα πρώτα τους βήματα. Με την πληκτρολόγηση ενός ονόματος ή ενός έργου, το Art.sy έχει τη δυνατότητα να προτείνει παρόμοια έργα.

Επιπλέον, η συνεργασία ειδικών Τέχνης και μηχανικών οδήγησε σε έναν αλγόριθμο που βελτιώνεται συνέχεια μέσα από τον οποίο προτείνονται νέα έργα που μπορεί ο χρήστης να ανακαλύψει, ανάλογα με τα έργα που έχει δει προηγουμένως.

Μάθε

Το Art.sy παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε έργο. Ο χρήστης μπορεί να προσπελάσει άλλα έργα του ιδίου καλλιτέχνη, να διαβάσει δηλώσεις του, αλλά και να μάθει το ιστορικό των εκθέσεων στις οποίες έχει συμμετάσχει.

Επικοινώνησε

Το κομμάτι αυτό - της επικοινωνίας - είναι αυτό που καθιστά το Art.sy ακόμα πιο ενδιαφέρον. Αν κατά την πλοήγησή σας βρείτε ένα έργο που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το μουσείο ή την γκαλερί στην οποία εκτίθεται. Επισκεφθείτε το έργο από κοντά, κλείστε ραντεβού και συζητήστε για ενδεχόμενη αγορά.


Αν είστε ο ίδιος καλλιτέχνης - διεθνούς φήμης ή ερασιτέχνης - μπορείτε να δημοσιεύσετε τα δικά σας έργα τέχνης και να μοιραστείτε πληροφορίες με το ενδιαφερόμενο κοινό.

Η Τέχνη στο Διαδίκτυο

Από το εργαστήριο ζωγραφικής ή γλυπτικής στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου ή σε ιδιωτικές γκαλερί και από τον πραγματικό κόσμο στα εικονικά περιβάλλοντα. Η Τέχνη και η διάδοσή της εξελίσσεται συνεχώς με νέες εφαρμογές και τεχνολογίες.

Αν ασχολείστε με το χώρο αυτό και θέλετε να διερευνήσετε τις δυνατότητες που σας παρέχει το Διαδίκτυο, επικοινωνήστε μαζί μας να συζητήσουμε την ιδέα σας.
Για να ενημερώνεστε πρώτοι:
- διαβάστε τα τελευταία νέα μας στην ενότητα Νέα και Εκδηλώσεις,
- βρείτε μας στη σελίδα της Nelios.com στο Facebook,
- βρείτε μας στη σελίδα της Nelios.com στο Linkedin,
- ακολουθήστε μας στο @Νelios,
- εγγραφείτε στο RSS feed του blog μας.


0 comments:

Post a Comment