Friday, April 29, 2011

Γιατί οι χρήστες ασχολούνται περισσότερο με τα Social Media τιςΠαρασκευές;

Leave a Comment
Έχετε παρατηρήσει πως κάτι συμβαίνει τις Παρασκευές; Οι χρήστες φαίνεται πως ασχολούνται περισσότερο με τα Social Media, συμμετέχουν σε συζητήσεις, διαβάζουν posts ή tweets και ανανεώνουν το status τους στο Facebook. (Άραγε, αυτό τί σημαίνει για τις εταιρείες και τους marketers;)

Η επιβεβαίωση έρχεται μέσα από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί και δείχνουν πως στο τέλος της εργασιακής εβδομάδας είναι περισσότερο πιθανό να παρατηρηθεί κινητικότητα και αλληλεπίδραση σε status updates στο Facebook και tweets στο Twitter.

Πιο συγκεκριμένα, η Buddy Media διαπίστωσε ότι το engagement των χρηστών την Πέμπτη και την Παρασκευή είναι 18% μεγαλύτερο από τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας. Μάλιστα, η έρευνα αυτή έδειξε πως οι χρήστες ασχολούνται περισσότερο με τα Social Media την Πέμπτη, ακόμα περισσότερο και από την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, ο Adam Bain - Twitter Chief Revenue Officer, ανέφερε σε ομιλία του σε πρόσφατο συνέδριο πως οι χρήστες του Twitter "τουιτάρουν" περισσότερο τις Παρασκευές.

Ο λόγος που αποδίδει ο Jeremiah Owyang - στέλεχος του Altimeter Group είναι πως "οι άνθρωποι ενώ οδεύουν προς το Σαββατοκύριακο, αρχίζουν να σκέφτονται πράγματα εκτός δουλειάς. Νοητικά, δηλαδή, αρχίζουν να απωθούν από το μυαλό τους εργασιακά θέματα και αποκτούν ψυχολογία Σαββατοκύριακου".

Αντίστοιχα, ο Rick Liebling - director of digital strategy at Coyne PR, εξηγεί:
"Πρόκειται για μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι επιτέλους ξεφεύγουν από την εργασιακή εβδομάδα και προχωρούν προς το Σαββατοκύριακο, αφιερώνοντας χρόνο στο να σηκώσουν λίγο το κεφάλι τους και να ρίξουν μια ματιά τί κάνουν οι φίλοι τους".

Όμως, ο Liebling επεσήμανε και κάτι άλλο. Την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να δημοσιεύονται λιγότερα posts, που σημαίνει πως μεγαλώνει η πιθανότητα για engagement και, αντίστοιχα, ο μέσος αριθμός click-through.

H Dan Zarella - social media scientist at HubSpot, συμφωνεί με την παραπάνω άποψη και διευκρινίζει:
"όσο η συνολική κινητικότητα φαίνεται πως μειώνεται στο τέλος της φασαρίας και αναταραχής της εργασιακής εβδομάδας, οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μεγαλύτερη βάση στο κάθε tweet/post".

Όποιο κι αν είναι το τελικό πόρισμα, η δήλωση ότι οι Πέμπτες και οι Παρασκευές είναι οι καλύτερες μέρες της εβδομάδας για engagement δεν είναι κοινώς αποδεκτή από όλους.

Ένα άλλο στοιχείο που αναφέρει ο Michael Lazerow - CEO της Buddy Media, αφορά το ότι τα περισσότερα brands δε γνωρίζουν πως αν κάνουν posts ή tweets εκτός των εργασιακών ωρών, αυτά θα διαβάζονται περισσότερο από τους χρήστες.

Τέλος, ο Owyang αναφέρει πως ό,τι γενικά ισχύει, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εφαρμόσιμο. Για παράδειγμα, η Παρασκευή είναι από τις χειρότερες μέρες για προσέλκυση και αφύπνιση του B2B κοινού, καθώς τα στελέχη έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην ψυχολογία Σαββατοκύριακου που αναφέρθηκε παραπάνω. Παρόμοια, για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ταινιών, το Σαββατοκύριακο είναι οι καλύτερες μέρες τις εβδομάδας, ενώ για τις περισσότερες εταιρείες η Δευτέρα είναι η λιγότερο αποδοτική μέρα στο πέρασμα μηνυμάτων, καθώς είναι και η πιο "θορυβώδης".

Πηγή: mashable.com

Φυσικά, δε μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι την Παρασκευή μεγάλο μέρος του Twitter ασχολείται με το hashtag #FF ή #FollowFriday. Ενημερωτικά, να αναφέρουμε την αρχή γέννησης της ιδέας:
#followfriday – Created by @Micah, #followfriday is the original Twitter daily meme. You can read more about #followfriday here.

Εσείς τί πιστεύετε; Έχετε διαβάσει κάποια έρευνα που να αποδεικνύει κάτι διαφορετικό από τα όσα αναφέρθηκαν; Έχετε παρατηρήσει κάτι εσείς ως χρήστες; Θα χαρούμε πολύ να ακούσουμε τις απόψεις και τα σχόλιά σας!

Bonus info: Στη Nelios.com, θέλοντας να μάθουμε ποιά είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για αποστολή του μηνιαίου εταιρικού μας newsletter και με βάση την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, καταλήξαμε πως οι καλύτερες μέρες είναι η Τρίτη και η Τετάρτη.

---
Για να ενημερώνεστε πρώτοι:
- διαβάστε τα τελευταία νέα μας στην ενότητα Νέα και Εκδηλώσεις,
- βρείτε μας στη σελίδα της Nelios.com στο Facebook,
- ακολουθήστε τη Nelios.com στο Linkedin,
- ακολουθήστε μας στο @Νelios,
- εγγραφείτε στο RSS feed του blog μας.


0 comments:

Post a Comment