Monday, October 3, 2011

10 Tips για να εξασφαλίσετε ένα αποτελεσματικό design για το website σας

Leave a Comment
Το web design είναι πολύ κρίσιμο στοιχείο στην αλυσίδα της δημιουργίας ενός πετυχημένου website και αυτό το δηλώνουμε πάντα με κάθε ευκαιρία που μας δίνετε. Το να στηθεί ένα όμορφο και αποτελεσματικό website με εμπορική υπεραξία για μία επιχείρηση, παίζει μεγάλο ρόλο η συνεργασία μεταξύ του πελάτη και του web designer. Πρέπει να δουλέψουν μαζί για να φτιαχτεί ένας εικαστικός σχεδιασμός ο οποίος θα είναι οπτικά άρτιος και αποτελεσματικός στους στόχους που έχουν τεθεί. Για το λόγο αυτό και οι δύο μεριές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Nelios.com Web Design

1. Εντοπισμός των προβλημάτων και όχι των λύσεων

Αν θέλετε το 100% της δημιουργικότητας του γραφίστα  πρέπει να εστιάσετε στα προβλήματα και όχι στις λύσεις. Για παράδειγμα, αν νομίζετε ότι οι επιλογές χρωμάτων δε θα ταιριάξουν με το κοινό σας, εκφράστε το πρόβλημά σας και τους λόγους που το πιστεύετε. Αφήστε τον να βρεί εκείνος τις λύσεις από το να του επιδεικνύετε να αλλάξει το site χρησιμοποιώντας άλλο χρώμα.

2. Οι ανάγκες του χρήστη και οι στόχοι της επιχείρησης

Μην ασχολείστε με τις λεπτομέρειες του design. Είναι δουλειά του γραφίστα να ασχοληθεί με αυτές. Αντίθετα αναρωτηθείτε: θα ανταποκριθούν οι χρήστες σε αυτό το design και θα ταιριάξει στις ανάγκες της επιχείρησής μου?

3. Εξηγείστε πάντα το γιατί

Όταν σας λένε πως τους φαίνεται το design ρωτήστε τους γιατί. Γιατί δεν τους αρέσει το χρώμα? Γιατί το logo πρέπει να είναι μεγαλύτερο? Αντίστοιχα αναρωτηθείτε τις ίδιες ερωτήσεις. Συχνά υπάρχουν αφανείς λόγοι για μία αντίδραση σε ένα design. Εξηγώντας τους λόγους αυτούς στο γραφίστα μπορεί να τον ενεργοποιήσει να βρεί την καλύτερη λύση.

4. Yποκειμενικότητα της άποψης

To design είναι πολύ υποκειμενικό θέμα. Όλοι έχουμε την προσωπική μας εικαστική άποψη. Αυτό που αρέσει σε εμάς, μπορεί να το απεχθάνεται το αφεντικό μας. Παρόλα σημασία δεν έχει αν αρέσει σε εμάς ή στο αφεντικό μας αλλά αν αρέσει στον τελικό χρήστη.

5. Αν υπάρχει αμφιβολία, testing

Αν δεν είστε σίγουροι για την εικαστική κατεύθυνση ή διαφωνείτε στο ύφος δοκιμάστε το design. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να πάρουμε feedback από κάποια ομάδα χρηστών χωρίς να ξοδεύουμε χρόνο ή χρήμα. Η δοκιμή του design θα σας δώσει την αυτοπεποίθηση ότι τα πράγματα βαίνουν στη σωστή κατεύθυνση.

6. Θυμηθείτε ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αντίθετα με το εκτυπωμένο εικαστικό θέμα, στο ίντερνετ τα πάντα αλλάζουν ανα πάσα στιγμή. Η απόφαση στο design δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου γιατί ακόμα κι αν γίνει κάποια αλλαγή Live και δεν αρέσει στους χρήστες, μπορεί εύκολα να αλλαχθεί.

7. Αφουγκραστείτε τις έρευνες.

Η δημιουργία ενός website δεν είναι ίδια με ενός έργου τέχνης, να βασίζεται δηλαδή μόνο στην έμπνευση. Υπάρχει επιστημονικό και ψυχολογικό υπόβαθρο στις αρχές που τη διαίπουν και έχουν γίνει έρευνες χρόνων πάνω σε αυτό. Όπου είναι εφικτό, ακολουθήστε τις αξιόπιστες πρακτικές και αποφύγετε να πειραματίζεστε με προσωπικές απόψεις.

8. Αντισταθείτε στην ευκολία της αντιγραφής.

Δεν είναι λάθος να κοιτάτε ανταγωνιστές ή να παίρνετε ιδέες από άλλα website. Όμως, το να ακολουθείτε τυφλά ό,τι κάνουν οι άλλοι είναι λάθος. Κάτι που λειτούργησε θετικά σε ένα site δεν  είναι απαραίτητο ότι θα συμβεί και στο δικό σας. Και ουσιαστικά η αντιγραφή θα μας βρίσκει πάντα ένα βήμα πίσω.

9. Το design background είναι σημαντικό, παρουσιάστε το.

Μετά τη συνεργασία με το γραφίστα έχουμε καταλήξει σε κάτι που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.  Ο κίνδυνος είναι όταν το παρουσιάζετε σε συναδέλφους/γνωστούς που δε γνωρίζουν τo background. Όποιος βλέπει το design πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος  ώστε να ξέρει για ποιό λόγο έχει υλοποιηθεί κατά αυτόν τον τρόπο.

10. Μην επηρρεάζεστε στο design

Επειδή το design είναι υποκειμενικό, το να παρουσιάζεται σε πολλούς μπορεί να περιπλέξει και να καθυστερήσει την λήψη απόφασης. Αντίθετα κρατήστε στο ελάχιστο τον αριθμό των ατόμων που το βλέπουν και σκεφτείτε την άποψή τους μόνοι σας αποφεύγοντας τις κρίσεις τρίτων.

0 comments:

Post a Comment