Monday, December 12, 2011

10 συμβουλές για μια καλή συνεργασία με τον web designer της ιστοσελίδας σας

Leave a Comment

Η συνεργασία με web designers μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία ειδικά αν δεν το έχετε ξανακάνει. Ανακαλύψτε πώς να λάβετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από αυτόν ή αυτήν ακολουθώντας κάποιες απλές και πολύ αποτελεσματικές τακτικές και συμβουλές.

1. Προσπαθήστε να μην επισπεύδετε την διαδικασία


Όλο και πιο  πολλά web σχέδια  συμπιέζονται από περιορισμένους προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα. Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για τον οποίο χάνεται η ποιότητα του έργου που παίρνετε από τον web designer σας. Για να παραχθεί κάτι μοναδικό χρειάζεται χρόνο. Όχι μόνο κατα τη διάρκεια υλοποιησής του αλλά καθόλη τη διαρκεια της συνεργασίας σας. Ο web designer, χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει τις επιλογές του και να σκεφτεί διαφορετικές προσεγγίσεις. Όσο περισσότερο χρόνο δώσετε στον web designer τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα λάβετε!


Βέβαια εξίσου σημαντική είναι και η τήρηση ενός χρονοδιαγράμματος. Με αυτό το τρόπο το έργο θα προσεχθεί και δεν θα κινδυνεύει να χαθεί μέσα στο χρόνο.
2. Επιμείνετε στο να επιβλέπετε την εξέλιξη του έργου


Οι web designers έχουν τη συνήθεια να διατηρούν μια μυστικοπάθεια ως προς την εξέλιξη ενός σχεδίου. Τους αρέσει να λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται καθώς και το υλικό και να επικοινωνούν αφού θεωρήσουν οτι το σχέδιο τους είναι έτοιμο . Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η προσέγγιση οδηγεί σε προβλήματα.

Αν για κάποιο λόγο ο σχεδιαστής ιστοσελίδων παρερμηνεύσει τους στόχους που θέτετε με την δημιουργία της ιστοσελίδας σας, τότε μπορεί δουλειά εβδομάδων ακόμα και μηνών, να αποδειχθεί ανούσια.Με αυτό το τρόπο πλέον είναι συναισθηματικά δεμένος με το έργο του καθώς και οικονομικά. Θεωρεί πως το σχεδιο του είναι η τέλεια λύση  και πως δεν χρειάζεται να διαθέσει περισσότερο χρόνο. Έτσι λοιπόν, χωρίς καμία έκπληξη, μπορεί να οδηγηθείτε αρκετά σύντομα σε αντιπαραθέσεις.


Ένας ποιο αποδοτικός τρόπος είναι η στενή επικοινωνία και συνεργασία. Ως πελάτης θα πρέπει εξ αρχής να μπείτε στο feeling  που θέλει να μεταδόσει ο designer.Αυτό είναι εφικτό με το να δείτε αρχικά σχέδια , διάφορα  moodboards και wireframes. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε οτι το τελικό σχέδιο ικανοποιεί και τις δύο πλευρές αφου και οι δύο συμμετείχατε ενεργά στη δημιουργία του.
3. Αν αμφιβάλλετε, τεστάρετε!


Αναπόφευκτα έρχεται η στιγμή, όπου εσείς και o web designer θα διαφωνίσετε πάνω σε κάτι. Αν και οι web designers είναι ειδικοί στον τομέα τους δεν είναι πάντα αλάνθαστοι. Πάνω από όλα πρόκειται για την δική σας ιστοσελίδα και χρείαζεστε επιβεβαίωαη για το αν το μήνυμα θα περάστει μέσω του design στο target group σας.
Αν λοιπόν έχετε αμφιβολίες για το αν o designer σας δίνει καλές συμβουλές ή όχι, καλό θα ήταν να τεστάρετε το σχέδιο. Δεν χρειάζεται να φτάσετε στο άλλο άκρο και να αγνοήσετε την γνώμη ενός επαγγελματία μόνο και μόνο επειδή εσείς έχετε ενα συγκεκριμένο πρότυπο στο μυαλό σας. Μπορείτε όμως πολύ απλά να εξετάσετε την επιρροή που μπορεί να έχει η ιστοσελίδα σας σε πραγματικούς χρήστες ώστε να λάβετε μια εντελώς αντικειμενική άποψη πάνω στο αρχικό θέμα διαφωνίας.
4. Μην απαιτείτε πολλαπλά και διάφορα σχέδια


Ένα συνηθισμένο λάθος από τη μεριά του πελάτη είναι να ζητάει να δεί διάφορα εικαστικά απο τον designer εξ αρχής! Η αντίληψη αυτή δίνει στον πελάτη την αίσθηση ότι μπορεί να ελέγξει έτσι την αισθητική του έργου . Γενικά λοιπόν, η αντίληψη οτί πολλές ιδέες βοηθούν για καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί καταστρεπτική.


Το πρόβλημα με τα πολλαπλά σχέδια είναι ότι οδηγεί αναπόφευκτα σε μια Φρανκενστάιν έκδοση του site σας. Με άλλα λόγια, όταν παρουσιάζονται  πολλαπλά σχέδια  μπροστά σας, θα δείτε αναπόφευκτα στοιχεία από το κάθε σχέδιο που θα  σας αρέσουν. Αυτό σας κάνει να επιθυμείτε μια ένωση των στοιχείων αυτών που όμως σχεδόν πάντα δεν είναι αρμονική. Αντί αυτού λοιπόν, προτείνουμε στενή συνεργασία καθόλη την διάρκεια του έργου ώστε ο designer να γνωρίζει τον στόχο 100%  και εσείς να παρακολουθείτε την εξέλιξη και να επεμβαίνετε όποτε θεωρείτε ότι χρειάζεται.
5. Μην δείχνετε το τελικό σχέδιο χωρίς επεξήγηση


Καταλήγοντας στο τελικό σχέδιο της ιστοσελίδας σας μπορεί να φανεί τρομακτικό ειδικά αν το κάνετε πρώτη φορά. Είναι λογικό και συμβαίνει πολλές φορές οι πελάτες να επιθυμούν να δείξουν το design σε συνάδελφους, φίλους ακόμα και σε μέλη της οικογένειας τους. Είναι μια κίνηση όμως που μπορεί να αποβεί μοιραία.


Η αντίληψη του καθενός για το αν ένα σχέδιο είναι καλό ή κακό είναι εντελώς υποκειμενική και είναι πιθανό να λάβετε εντελώς διαφορετικές απόψεις απο τον καθένα που θα ρωτήσετε. Με το να δείξετε λοιπόν το τελικό σας σχέδιο, αντί να καθησυχαστείτε μάλλον θα σας δημιουργηθούν περισσότερες αμφιβολίες.
6. Βεβαιωθείτε ότι μοιράζεστε παρόμοιες ιδέες σχετικά με τους επιχειρηματικούς σας στόχους


Ακόμα κι αν η συνεργασία με το web designer σας είναι αρμονική σε οτι αναφορά την εμφάνιση της ιστοσελίδας σας, τα πράγματα μπορεί και πάλι να πάνε στραβά έαν και οι δύο έχετε διαφορετική αντίληψη ως πρός τον τελικό στόχο. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέλη της ομάδας να έχουν σαφή ιδέα για το ποιοι είναι οι επιχειρηματικοί στόχοι της ιστοσελίδας σας. Οι στόχοι αυτοί άλλωστε αποτελούν την βάση κάθε απόφασης που θα ληφθεί για την ανάπτυξη του ιστότοπου.


Στην δημιουργική ομάδα λοιπόν, εκτός από την κοινή προοπτική των επιχειρηματικών στόχων που θα πρέπει να υπάρχει,θα πρέπει όλοι να συμφωνούν στο ποιος είναι ο στόχος – κοινό  στο οποίο απευθύνεται το ανάλογο site.
7. Βεβαιωθείτε ότι το κοινό-στόχος είναι σαφέστατα καθορισμένο


Καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια στο να επικοινωνήσετε με σαφήνεια, όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τους επικείμενους χρήστες της ιστοσελίδας στον web designer σας. Σε αυτό το σημείο, το να κάνει κάποιες δοκιμές ευχρηστίας του site o web designer είναι άκρως απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να καταλάβετε τι είναι αυτό που τραβάει την προσοχή του χρήστη.


Εάν ο σχεδιαστής σας δεν κατανοήσει πλήρως το κοινό-στόχο τότε ο ιστότοπος μπορεί πολύ εύκολα να προωθηθεί με εντελώς λανθασμένο τρόπο.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο ο γραφίστας που χρειάζεται ένα σταθερό έλεγχο του κοινού-στόχο. Χρειάζετε και εσείς να τον ελέγχετε. Ίσως να νομίζετε οτί κατανοείτε πλήρως το κοινό-στόχο. Ωστόσο, μπορεί να εκπλαγείτε για το πόσο διαφορετικοί είναι οι χρήστες σε σχέση με τις πεποιθήσεις σας.
8. Μην υπεραναλύετε το σχέδιο της ιστοσελίδας σας.


Ένα κλασσικό πρόβλημα που παρουσιάζεται κατά το σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας, είναι ο πελάτης να σπαταλάει υπερβολικά πολλές ώρες στο design του έργου. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι web designers δεν έχουν μάθει να κάνουν, που όμως για τους πελάτες θεωρείται φυσιολογική επιθυμία καθώς δεν έχουν σχεδιαστικές γνώσεις.
Επειδή ο σχεδιασμός είναι πάντα υποκειμενικό θέμα, δεν γίνεται να δημιουργήσετε το τέλειο σχέδιο. Έτσι, η επιθυμία σας στο να πετύχετε την τελειότητα οδηγεί στο να «ψυρίζετε» το design σας μέχρι να βγεί τέλειο. Το γεγονός είναι ότι δεν μπορείτε ποτέ να έχετε το τέλειο.


Ένα συναφές πρόβλημα είναι ότι οι ιδιοκτήτες μιας ιστοσελίδας έχουν συχνά την αντίληψη ότι έχουν μόνο μια ευκαιρία να λάβουν το σωστό σχέδιο. Αυτό δεν συμβαίνει. Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε το μυθικό «τέλειο σχέδιο», είναι να βάλετε κάποιο προσχέδιο Online ώστε να δείτε πώς οι χρήστες αλληλεπιδρούν με αυτό. Με αυτό το τρόπο μπορείτε να «ψυρίσετε» το σχέδιο του site σας βασισμένοι σε αξιόπιστα δεδομένα και όχι μόνο στη προσωπική σας αντίληψη.


Αναφέροντας λοιπόν τα παραπάνω, ερχόμαστε σε ένα μείζων ζήτημα όσον αφορά τη σχέση του γραφίστα και του πελάτη. Η συνεργασία οφείλει να είναι στενή και μακροχρόνια ώστε να επιτευχθούν όλοι οι επιθυμητοί στόχοι.
9. Συνεργαστείτε ως μόνιμοι εταιρικοί συνάδελφοι


Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δικτυακών τόπων απευθύνονται στους designers για τον επανασχεδιασμό της ιστοσελίδας τους και στην συνέχεια το βάζουν στα πόδια. Αυτό αποτρέπει κάθε είδους συνεχούς ανάπτυξης του site η οποία να βασίζεται στην ανάλυση  και την παρακολούθηση των χρηστών της ιστοσελίδας.

Αντί λοιπόν να συμβαίνει το παραπάνω, θα πρέπει η συνεργασία να συνεχίζεται σε μηνιαία βάση. Αυτό επιτρέπει ένα συνεχές πρόγραμμα των βελτιώσεων που βοηθάει στην αποφυγή ανασχεδιασμών του site κάθε λίγο και λιγάκι, αποφεύγοντας έτσι και τεράστιο κόστος για τον ιδιοκτήτη.
10. Ως ιδιοκτήτες εστιάστε στα προβλήματα που παρουσιάζονται και όχι στις λύσεις.


Τέλος, πρέπει πέρα από την συνεργασία να είναι διαχωρισμένοι οι ρόλοι που έχει ο καθένας σε αυτή την εργασιακή σχέση. Δουλειά του ιδιοκτήτη είναι να εντοπίζει το οποιοδήποτε πρόβλημα και  να απευθύνεται στον designer για την λύση του. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει το παραπάνω. Ο ιδιοκτήτης αναλαμβάνει απο μόνος του την δουλειά και των δύο. Με το που εντοπίσει δηλαδή το πρόβλημα άμεσα βρίσκει και την λύση του. Αυτό καθιστά αδύνατο για το web designer, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Με λίγα λόγια ο ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας γίνεται ο σχεδιαστής και ο σχεδιαστής ιστοσελίδων γίνεται ένας τεχνικός που εφαρμόζει απλά τις αλλαγές στο  σχέδιο. Έτσι, το ταλέντο του γραφίστα αμέσως βυθίζεται στην αφάνεια με αποτέλεσμα να χάνεται και το ενδιαφέρον του για το έργο.Ελπίζουμε να βοηθήσαμε με τις παραπάνω συμβουλές τις οποίες θεωρούμε ως τις πιο βασικές. Κατασταλάξαμε σε αυτή τη λίστα μετά από χρόνια συνεργασίας με τους πελάτες μας . Μια συνεχής διαδικασία που διαρκώς μας δίνει εμπειρίες.


Αν έχετε να προσθέσετε κάτι από την προσωπική σας εμπειρία ως designer ή ιδιοκτήτης ιστοσελίδας, γράψτε το στα σχόλια. Το θέμα είναι ανεξάντλητο και όπως καταλαβαίνετε μας ενδιαφέρει πολύ!

0 comments:

Post a Comment