Wednesday, April 6, 2016

Χάλκινο Βραβείο για τη Seajets στα Greek Tourism Awards 2016!

Leave a Comment
Με περισσότερες από 140 συνδέσεις από Πειραιά, Ραφήνα και Κρήτη για τις Κυκλάδες, και διαθέτοντας τον μεγαλύτερο στόλο ταχυπλόων στο Αιγαίο, η εταιρεία SeaJets αποτελεί σήμερα μία απ’ τις σημαντικότερες ναυτιλιακές δυνάμεις της χώρας μας στον κλάδο των μεταφορών & αναψυχής.
Η εταιρεία, ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη Nelios το 2014, θέλοντας να εντείνει τις προσπάθειες της στο online περιβάλλον και να βελτιώσει την ψηφιακή της παρουσία, δημιουργώντας ένα νέο και ισχυρό κανάλι πωλήσεων μέσω του website της. 

Η συνεργασία μεταξύ Seajets και Nelios αποτελεί την ιδανική περίπτωση για να περιγράψει κάποιος όλο το φάσμα του Digital Marketing και των Online πωλήσεων. Κι αυτό γιατί, στη Nelios πιστεύουμε πως πριν θελήσει κάποιος να δαπανήσει χρήματα για διαφήμιση σε εργαλεία όπως το Google Adwords, θα πρέπει πρωτίστως να έχει βάλει τις βάσεις που απαιτούνται έτσι ώστε να μη χαθεί άσκοπα ούτε ένα ευρώ από το διαθέσιμο budget του πελάτη. 

Έτσι λοιπόν, για τις δράσεις και τα αποτελέσματα τα οποία περιγράφονται ακολούθως, αξίζει να τονιστεί πως η ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση και οι σωστές βάσεις που τέθηκαν εξ αρχής, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο. Ενέργειες όπως η κατασκευή ενός website, στο οποίο η πρόσβαση στην πληροφορία αλλά και η διαδικασία κράτησης ενός εισιτηρίου, γίνονται με πολύ εύκολο τρόπο, αλλά και οι εργασίες μας σε επίπεδο SEO, συνέβαλαν στο να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. 

Η πρόκληση: Η Seajets διακινεί κατά μέσο όρο περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επιβάτες στα ελληνικά νησιά κάθε χρόνο, οι οποίοι μέχρι και το 2014 χρησιμοποιούσαν ελάχιστα το website της εταιρείας για να πραγματοποιήσουν την κράτηση τους, απευθυνόμενοι κυρίως σε άλλα δίκτυα διανομής offline και online. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να δαπανά τεράστια ποσά για προμήθειες σε resellers αλλά και να παρουσιάζει αυξημένα λειτουργικά κόστη στα καταστήματα/πρακτορεία της. Επίσης, ο αριθμός των δυνητικών ταξιδιωτών αλλά και ο ανταγωνισμός που υπάρχει σε επίπεδο δρομολογίων από και προς τις Κυκλάδες, δημιουργούν ένα πολύ ιδιαίτερο μείγμα προκλήσεων για έναν marketer. 

Αξιοποιώντας το εργαλείο Google Adwords, το οποίο αναφέρεται σε πληρωμένη διαφήμιση στη μηχανή αναζήτησης Google, καταφέραμε μέσα σε 1,5 χρόνο να καταστήσουμε το website της ναυτιλιακής εταιρείας ως τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή εσόδων της. Για το αποτέλεσμα αυτό, κινηθήκαμε πάνω σε 3 σημαντικούς άξονες:
  • Έρευνα και ανάλυση δεδομένων.
  • Στρατηγική ανάπτυξη διαφημιστικής καμπάνιας αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία που συλλέξαμε στη διαδικασία της έρευνας.
  • Καθημερινός έλεγχος (optimization) και διαχείριση budget.

Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία setup της adwords campaign μας, αφιερώσαμε δεκάδες ώρες σε έρευνα και ανάλυση δεδομένων. Το γεγονός πως η Seajets, ως ναυτιλιακή εταιρεία επιβατηγών πλοίων, απευθυνόταν σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της συνολικής προσέλευσης εισερχομένου και εγχώριου τουρισμού της χώρας μας, δημιούργησε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, τα οποία έπρεπε να αξιολογήσουμε, να ταξινομήσουμε και να αξιοποιήσουμε αναλόγως. 

Σημαντικά συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν κατά τη διαδικασία αυτή και τα οποία αφορούσαν το μέγεθος της διαφημιστικής καμπάνιας που καλούμασταν να φέρουμε εις πέρας, ήταν πως έπρεπε να απευθυνθούμε σε περισσότερες από 34 χώρες παγκοσμίως και να μεταφράσουμε όλες μας τις διαφημιστικές ενέργειες σε 8 γλώσσες μεταξύ των οποίων τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά και τα Ρωσικά. Αυτό συγχρόνως, σήμαινε και ανάλογη προσαρμογή όλων των διαφημιστικών λεκτικών και keywords της καμπάνιας μας, έτσι ώστε να ταιριάζουν με τον τρόπο αναζήτησης των ταξιδιωτών στους οποίους απευθυνθήκαμε.

Κατά τη διαδικασία ανάπτυξης της διαφημιστικής μας καμπάνιας, έγιναν ενέργειες οι οποίες έκαναν πιο εύκολη τη διαδικασία κράτησης για τους χρήστες του website. Υλοποιήθηκε booking form, πίσω από την οποία υπήρχε κώδικας όπου διάβαζε την αναζήτηση του χρήστη στις search engines. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης είχε ήδη προεπιλεγμένο τον προορισμό για τον οποίο αναζητούσε εισιτήρια στο site, μειώνοντας του τα βήματα για την ολοκλήρωση της κράτησης.

Για τους εκατοντάδες συνδυασμούς δρομολογίων και τις χιλιάδες πιθανές αναζητήσεις, δημιουργήθηκαν συνολικά 200 campaigns, 6.500 ad groups, 13.000 active ads και 60.000 active keywords! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη ομαδοποίηση των δεδομένων μας και τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας στόχευσης. Κάθε γκρούπ και ένας προορισμός ή ένα δρομολόγιο. Κάθε keyword και μία πιθανή αναζήτηση από τους χρήστες του διαδικτύου. Κάθε keyword και σχετική διαφήμιση. Έπρεπε ο χρήστης να βρει αυτό ακριβώς που ψάχνει. 

Δημιουργήθηκαν περισσότερες από 8.500 negative αναζητήσεις μέσω των οποίων προσπαθήσαμε να μην εμφανίζεται η διαφήμιση μας για προορισμούς που δεν εξυπηρετεί η Seajets αλλά και για άλλα μεταφορικά μέσα (όπως αεροπλάνο) που εξυπηρετούν τους προορισμούς στους οποίους δρατηριοποιείται η ναυτιλιακή εταιρεία, συνεργάτης μας. Θέλαμε να μην σπαταληθεί άδικα, ούτε ένα ευρώ.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε καθημερινός έλεγχος της campaign μας και optimisation, έτσι ώστε να διατηρούμε τη Seajets στις υψηλότερες θέσεις της μηχανής αναζήτησης της Google με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Για την διαφημιστική αυτή ενέργεια, παραθέτουμε τα παρακάτω αποτελέσματα:

  • 360.000 clicks στις διαφημίσεις μας
  • 2.524.000 impressions των διαφημίσεων μας
  • 5.43% conversion rate
  • 3.5% cost
  • 2.780% Return of Investment (ROI). Δηλαδή, σχεδόν 28 φορές το διαφημιστικό budget! 
  • Το website της εταιρείας ξεπέρασε σε πωλήσεις το κεντρικό της κατάστημα.


0 comments:

Post a Comment