Friday, August 26, 2016

To Brand Promise και η αξία της οπτικής επικοινωνίας για τον ξενοδόχο

Leave a Comment


Ολοένα και περισσότεροι έλληνες ξενοδόχοι έχουν αντιληφθεί την αξία της οπτικής επικοινωνίας / design για την ανάδειξη της επιχείρησής τους και αρκετοί έχουν ήδη εξαιρετική παρουσία στην παγκόσμια αγορά φιλοξενίας. Είναι στην ουσία η υπόσχεση (brand promise) που δίνει κάθε ξενοδόχος και οφείλει να τηρεί σε κάθε ευκαιρία, εάν θέλει να χτίσει ένα συμπαγές και αξιόπιστο όνομα. Μοιάζει αυτονόητο, όμως, σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς δεν γίνεται, με αποτέλεσμα να προκαλεί σύγχυση γύρω από το brand του.

Ακολουθούν 5 κρίσιμες επιλογές που θα καθορίσουν το βαθμό συνέπειας σε μια τέτοια απόφαση:

#1. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ… ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ

Η επαγγελματική οπτικοποίηση των προϊόντων / υπηρεσιών - μέσω φωτογραφίας ή video - είναι πολύ σημαντική για την κατανόηση κάθε υπόσχεσης, και το design θα πρέπει να συνάδει με την πραγματική εικόνα. Κατά συνέπεια, προωθούμε αυτό που έχουμε (χώροι / εγκαταστάσεις) καθώς και αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε (υπηρεσίες / εμπειρίες) - σε πραγματικό χρόνο - και όχι αυτό που θα θέλαμε ή σχεδιάζουμε να κάνουμε.

#2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ 

Η υπόσχεση θα πρέπει να είναι κατανοητή τόσο από τους υποψήφιους πελάτες όσο και από το ίδιο το προσωπικό, διότι είναι εκείνο που καλείται να την υλοποιήσει. Μέσω ειδικά σχεδιασμένου οπτικού υλικού ή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το προσωπικό θα πρέπει να γίνει μέρος της ίδιας υπόσχεσης.

#3. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ

Η υπόσχεση θα πρέπει να τηρείται σε κάθε ευκαιρία και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της διαμονής στο ξενοδοχείο. Μέσω της online παρουσίας ενός ξενοδοχείου (website / μέσα δικτύωσης / συνεργάτες), ο πελάτης μπορεί να διατηρεί τις αναμνήσεις ή τις προσδοκίες του μέχρι την επόμενη αγορά και να δημιουργούνται ανάλογες επιθυμίες σε νέους πελάτες.

#4. ΣΥΝΕΧΕΙΑ & ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Η υπόσχεση θα πρέπει να έχει συνέχεια & συνέπεια σε όλα τα μέσα προβολής. Το υλικό να είναι αληθινό, up-to-date και ποιοτικό. Η χρήση εικόνων από φωτοτράπεζα ενδείκνυται σαν συμπληρωματική λύση, σε καμία περίπτωση όμως δε θα πρέπει να αποτελεί τη βάση μιας προωθητικής ενέργειας γιατί, πολύ απλά, εάν δεν έχει γίνει αποκλειστική αγορά μιας εικόνας, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να τη δούμε να συνοδεύει και άλλα προϊόντα.

#5. ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ

Ίσως θα είχε αξία, να αλλάξουμε λίγο τα δεδομένα και να μην προσαρμοζόμαστε πλέον στο "κοινό/στόχος" - στα χαρακτηριστικά δηλαδή εκείνα που πιστεύουμε ότι έχει το κοινό που θέλουμε να προσελκύσουμε - αλλά να επικεντρωθούμε στη δική μας, μοναδική, αλήθεια και στην επαγγελματική προβολή της, η οποία, εν τέλει, θα προσελκύσει από μόνη της το κοινό που της ταιριάζει.

Η αποτύπωση και διατήρηση της αλήθειας μας είναι το κλειδί για να έχουμε ενσυνείδητους, ικανοποιημένους και επαναλαμβανόμενους πελάτες. Ο πελάτης έρχεται με τις προσδοκίες που του έχουμε δημιουργήσει με την υπόσχεση που του δώσαμε, έχει φανταστεί ήδη τον εαυτό του μέσα στην ιστορία που είδε στα videos ή τις φωτογραφίες μας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να την πραγματοποιήσουμε. Πόσα αρνητικά σχόλια ή κριτικές θα μπορούσε να φέρει κάτι τέτοιο; 

Μην ξεχνάμε ότι ο βασικός ανταγωνιστής του ξενοδόχου, δεν είναι το διπλανό ξενοδοχείο. Είναι η οικία του πελάτη, που την αποχωρίζεται μόνο όταν εμπιστευθεί ένα άλλο μέρος για τη διαμονή του. Ας μην τον απογοητεύσουμε.


Ζέφη Μπιλίνη
-
Web & Graphic Designer


0 comments:

Post a Comment