Thursday, November 29, 2018

Ιστοσελίδα, ναι! Αλλά με κάθε κόστος;

Leave a Comment
Ποιες είναι οι παράμετροι που διαμορφώνουν την τιμή του website design; Ο Υπεύθυνος Παραγωγής της Nelios, Χαράλαμπος Θεοδώρου, έχει τις απαντήσεις... 

Σε μία εποχή όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητες Lewis Hamilton και μία ιστοσελίδα ξενοδοχείου 4 χρόνων θεωρείται τουλάχιστον υπερήλικας, η κατασκευή νέου  website - και άρα νέων εξόδων - είναι από τα πιο συχνά must-do’s ενός ξενοδοχείου. Ποιοι παράγοντες, όμως, διαμορφώνουν την τελική τιμή του, ποιο είναι το εύρος του κόστους του και τι πρέπει να επιλέξουμε;

Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε με την ακόλουθη παραδοχή: δεν υπάρχει σωστή και λάθος επιλογή στην κατασκευή ενός ξενοδοχειακού website. Αντίθετα, αυτή καθορίζεται από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ίδιου του ξενοδόχου. Οπότε συνεχίζουμε λέγοντας ότι το κόστος της κατασκευής ενός ξενοδοχειακού website καθορίζεται από τις ακόλουθες παραμέτρους.

Custom ή Open Source CMS

Η πρώτη είναι το κόστος κατασκευής του CMS του, του “εγκεφάλου του” δηλαδή ή αλλιώς του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου του. Εδώ οι επιλογές είναι δύο: open source CMS (μία παραμετροποίησιμη πλατφόρμα τύπου WordPress) ή προχωρούμε σε custom CMS (συνήθως της εταιρείας με την οποία συνεργαζόμαστε για την κατασκευή του website). Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, στην πρώτη επιλογή το κόστος εγκατάστασης είναι χαμηλότερο όμως απαιτεί μεγαλύτερο κόστος υποστήριξης λόγω συχνών αναβαθμίσεων κυρίως σε θέματα ασφάλειας. Στη δεύτερη περίπτωση το αρχικό κόστος είναι πιο υψηλό όμως είναι μικρότερο ως προς την υποστήριξη.Design / Concept

Η δεύτερη παράμετρος που επηρεάζει την τελική τιμή ενός website είναι το design του, η εμφάνισή του δηλαδή, η βιτρίνα του. Και εδώ, πάλι, οι δρόμοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι δύο -ή σχεδόν δύο (θα εξηγήσουμε αμέσως παρακάτω τι εννοούμε). Μπορούμε, δηλαδή να επιλέξουμε είτε ένα έτοιμο template, ένα προκατασκευασμένο σχεδιαστικά μοντέλο, στο οποίο θα “κουμπώσουμε” τα δικά του υλικά (λογότυπα, κείμενα και φωτογραφίες). Η λύση αυτή είναι σημαντικά οικονομικότερη και ταχύτερη, αφού το website μπορεί να είναι έτοιμο μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, σε αυτή την επιλογή, οι δυνατότητες παρέμβασης και παραμετροποίησης είναι εξαιρετικά περιορισμένες (σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπονται μόνο χρωματικές αλλαγές για παράδειγμα).

Από την άλλη μεριά, υπάρχει σαφώς η επιλογή του custom design. Του website, δηλαδή, που σχεδιάζεται αποκλειστικά για το εκάστοτε ξενοδοχείο, με συνέπεια στο concept και την εταιρική και επικοινωνιακή του ταυτότητα και απόλυτη ευελιξία στην ανάδειξη των USPs του. Επίσης μπορεί να έχει custom animations, ειδικές εφαρμογές που προάγουν την εμπειρία του χρήστη και φυσικά δημιουργούν μοναδικό χαρακτήρα για το brand που παρουσιάζουν.  Εδώ, όμως, ο χρόνος που απαιτείται για την υλοποίησή του είναι σημαντικά περισσότερος. Ενδεικτικά, ο χρόνος που απαιτείται από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση, τον έλεγχο και τη δημοσίευση του website, μπορεί και να ξεπεράσει τους 3 μήνες. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει φιξ χρέωση γιατί κάθε εταιρεία αξιολογεί διαφορετικά την υπεραξία που δημιουργεί στη σύλληψη της ιδέας ( και η οποία είναι σε σε θέση να επηρεάσει σημαντικά και τον συνολικό χρόνο υλοποίησης).

Διαφορετικά Views

Είναι ο αριθμός των διαφορετικών τύπων σελίδων (“οθονών” όπως λέγεται στη γλώσσα μας) από τις οποίες αποτελείται ένα website. Για παράδειγμα ένα βασικό ξενοδοχειακό website αποτελείται από 8 βασικές οθόνες οι οποίες είναι: Κεντρική σελίδα, λίστα δωματίων, σελίδα δωματίων, σελίδα προσφοράς, σελίδα επικοινωνίας, photo gallery, λίστα facilities και τέλος σελίδα εμπειρίας. Με αυτές τις 8 οθόνες μπορούμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο ξενοδοχειακό website. Εάν το ξενοδοχείο πρέπει να παρουσιάσει με ειδικό τρόπο κάποια από τα προϊόντα του (π.χ. Ειδική παρουσίαση για το εστιατόριο ή το spa) τότε το κόστος του website αυξάνεται.

Ενδεικτικές τιμές

Στις περιπτώσεις των έτοιμων λύσεων οι τιμές κυμαίνονται στις 2 - 3.000 ευρώ, περίπου, ενώ τα custom design websites ξεκινούν από 10.000 ευρώ. Κάπου ανάμεσα κυμαίνονται και υβριδικές επιλογές. Επί της ουσίας πρόκειται για έτοιμα templates (όπως της πρώτης επιλογής μας) τα οποία όμως επιτρέπουν σε ένα μεγαλύτερο βαθμό παρεμβάσεις με την προσθήκη κάποιων functionalities και τροποποιήσεων.0 comments:

Post a Comment